flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кандидати на посаду судді не зобов'язані повторно складати іспит

30 листопада 2017, 09:20

29 листопада набрали чинності зміни, внесені до Закону «Про Вищу раду правосуддя» Законом № 2147-VIII про процесуальні кодекси.

Передбачено зміни щодо кандидатів на посаду судді, матеріали стосовно яких передані Вищою радою юстиції до Вищої ради правосуддя як не розглянуті до набрання чинності Законом № 1401-VIII «Про внесення змін до Конституції» (30.09.2016).

Якщо такі кандидати не пізніше ніж на 60-й день з дня набрання чинності Законом № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» (30.09.2016) відповідають вимогам для призначення їх на посаду судді, вонипроходять спеціальну перевірку та беруть участь в конкурсі на заняття посади судді (раніше вони повторно складали кваліфікаційний іспит).

Передбачено, що якщо за результатами кваліфікаційного іспиту, складеного до 30.09.2016 року, кандидат на посаду судді набрав менше 75 % максимально можливого балу, то він повторно складає кваліфікаційний іспит, проходить спеціальну перевірку та бере участь у конкурсі на заняття посади судді.

До того ж змінами деталізується, що на засіданні Дисциплінарної палати ВРП доповідач роз'яснює свідку в дисциплінарному провадженні стосовно судді його права і обов'язки, і попереджає під розписку про кримінальну відповідальність за свідомо неправдиві свідчення або за відмову від надання свідчень за непередбаченими законом підставами.

Також сьогодні набрали чинності зміни до Закону «Про судоустрій і статус суддів».

Нагадаємо, Закон № 2147-VIII, прийнятий 3 жовтня, було офіційно опубліковано 28 листопада. Закон набирає чинності з дня початку роботи Верховного Суду, визначеного рішенням його Пленуму. Пленумповинен зібратися 30 листопада. Новий Верховний Суд орієнтовно почне роботу 15 грудня 2017 року.

на основі матеріалів ЛІГА: ЗАКОН