flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коли ліквідують вищі спеціалізовані суди?

06 жовтня 2017, 10:23

Прикінцевими та перехідними положеннями Закону «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що з дня початку роботи ВС у складі, визначеному цим Законом, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України припиняють свою діяльність та ліквідуються.

День початку роботи Верховного Суду у складі, визначеному цим Законом, визначається рішенням його Пленуму, що публікується на веб-порталі судової влади та в газеті «Голос України».

Умовою початку роботи, згідно цього Закону, є призначення щонайменше 65 суддів Верховного Суду.

Пунктом 11 Прикінцевих та перехідних положень Закону передбачено, що не пізніше ніж через 5 днів з дня призначення 65 суддів Верховного Суду, за принципом рівного представництва від кожного касаційного суду створюється організаційний комітет, який скликає Пленум Верховного Суду в 30-денний строк.

Тож для припинення діяльності вищих спеціалізованих судів необхідно провести такі дії:
1) видати укази про призначення не менше, ніж 65 суддів Верховного Суду
2) судді Верховного Суду впродовж 5 днів делегують від кожного касаційного суду (всього їх у складі Верховного Суду буде 4) представників у організаційний комітет.
3) організаційний комітет визначає дату проведення Пленуму Верховного Суду
4) Пленум Верховного Суду приймає рішення, у якому визначає дату початку роботи Верховного Суду і відповідно це й буде днем, коли вищі спеціалізовані суди припиняють свою діяльність.

Отже, точну дату, коли вищі спеціалізовані суди припинять діяльність назвати неможливо. Втім, на думку експертів, це станеться протягом 1,5 місяців після підписання відповідних указів. В кінцевому рахунку, все залежить від того, як швидко будуть вирішувати організаційні питання нові судді Верховного Суду.

За матеріалами "Закон і Бізнес"