flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Президента просять почекати з призначенням верховних суддів до рішення суду за конкурсом

04 жовтня 2017, 11:33

Громадська рада доброчесності закликала Президента як гаранта Конституції не призначати рекомендованих кандидатів до нового Верховного Суду, поки в судовому порядку не буде прийнято рішення щодо порушень процедури конкурсу, і поки Вища кваліфікаційна комісія суддів і Вища рада правосуддя не оприлюднять мотивовані рішення з поясненням причин відхилення висновків та інформації ради.

Також Президенту пропонують ініціювати незалежний міжнародний аудит і виправити недоліки процедури добору суддів і переформатувати (змінити склад, структуру та порядок обрання) органів суддівського управління, відповідальних за його проведення.

У зверненні вказано, що ВККС і ВРП «продемонстрували неспроможність сформувати доброчесний суддівський корпус і виконати суспільний запит на якісне оновлення суддівських лав. На жаль, фінальне рішення Вищої ради правосуддя лише підтвердило, що порушення, які мали місце під час конкурсу, були спрямовані на протягування потрібних кандидатів».

Зазначається, що всупереч положенню про конкурс, ВККС:

- встановила третій мінімально допустимий бал щодо першого етапу кваліфікаційного оцінювання кандидатів та не встановила мінімально допустимий бал за наслідком оцінювання особистої та соціальної компетентності кандидатів;

- відмовилась оприлюднити роботи кандидатів за результатами виконання практичного завдання й оцінки членів Комісії за відповідними критеріями, а також бали, отримані кандидатами за кожним із критеріїв доброчесності та професійної етики;

- не оприлюднила мотивованих рішень щодо причин відхилення висновків Громадської ради доброчесності.

На порушення ВККС порядку проведення конкурсу вказав під час засідання член Вищої ради правосуддя Андрій Бойко. Також порушення під час конкурсу оскаржили в суді окремі кандидати.

Нагадаємо, ВРП внесла подання Президенту щодо призначення 111 суддів до Верховного Суду (із рекомендованих ВККС 120 кандидатів). Голова ВРП Ігор Бенедисюк пояснив, чому відмовлено двом суддям і перенесено питання щодо семи кандидатів.

 

на основі матеріалів ЛІГА: ЗАКОН