flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд даних судової статистики про стан здійснення правосуддя у суді за 2021 рік

04 лютого 2022, 09:43

На виконання листа Територіального управління Державної судової адміністрації Херсонської області №1910/03 від 24.12.2021 Великоолександрівським районним судом Херсонської області проведено огляд обліково-статистичної роботи в суді за 2021 рік, який відображає стан відправлення правосуддя у Великоолександрівському районному суді по справам усіх категорій, які надійшли до суду за аналізований період та були розглянуті судом або залишились не розглянутими на кінець звітного періоду.

У провадженні Великоолександрівського районного суду Херсонської області за 2021 рік перебувало 1787 справ та матеріалів всіх категорій, що на 20,72% менше ніж у 2020 році. За звітний період на розгляд надійшло 1624 справи усіх категорій, тобто на 499 справ менше, ніж у 2020 році (середньорічне надходження справ та матеріалів зменшилось на 23,50%).

Середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді у розрахунку на одного суддю складає – 595,67 справ.

Середньомісячне надходження справ та матеріалів на одного суддю – 45,10.

Середня кількість розглянутих за звітний період – 520,67 справ на одного суддю.

Відсоток розгляду справ – 87,41%.

Середня тривалість розгляду справ - 30 днів. Із них:

  • кримінального судочинства - 45 днів.
  • адміністративного судочинства - 40 днів.
  • цивільного судочинства - 41 дні.
  • про адміністративні правопорушення - 14 днів.

У звітному періоді в провадженні суду усього перебувало 190 кримінальних справ: надійшло 154 справи, що на 34 менше, ніж у 2020 році (і у відсотковому відношенні складає 18,09%). Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду складає 39 справ.

Усього було засуджено 90 осіб. По 11 особам у вигляді покарання присуджено штрафи на суму 65960 гривень. Примусові заходи медичного або виховного характеру не застосовувались. Арешт застосовано до 5 осіб. Позбавлені волі на певний строк 10 осіб. Засуджено та звільнено від покарання з випробуванням 31 особу. Відносно 63 осіб кримінальні провадження були закриті. Сума процесуальних витрат, присуджена до стягнення - 199585 гривень, з них сплачено добровільно - 42529 гривень.

За 2021 рік на розгляд до суду надійшло 18 матеріалів (клопотання, скарги, заяви під час досудового розслідування (слідчі судді), що на 389 менше, ніж за минулий звітний період (середньорічне надходження зменшилось на 95,58 %). Така значна різниця показників у порівнянні з 2020 роком склалась внаслідок внесених змін до ч.ч. 2, 5-6 ст. 132, ст. 184 Кримінального процесуального кодексу України. Згідно зазначених статей, клопотання слідчого, прокурора про застосування запобіжного заходу подаються до місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, окрім кримінальних проваджень щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду. У 2021 році, замість Великоолександрівського районного суду, клопотання про застосування запобіжного заходу подавалися до Бериславського районного суду Херсонської області.

За звітний період заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами по кримінальних справах на розгляд до суду не надходили.

Всього перебувало в провадженні суду 54 справи у порядку виконання судових рішень. Надійшла у звітному періоді 51 справа, що на 21 справу менше у порівнянні з минулим роком (середньорічне надходження справ зменшилось на 29,17%).

У 2021 році в провадженні Великоолександрівського районного суду Херсонської області знаходилось 381 цивільних справ позовного і 57 окремого провадження. Надійшло в звітному періоді 373 справ позовного і 57 окремого провадження, що у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року більше на 15 позовного та 9 справ окремого провадження відповідно. (Середньорічне надходження справ збільшилось на 4,02% та 15,79% відповідно). Залишок нерозглянутих справ становить 55 справ позовного та 4 справи окремого провадження. Із задоволенням позову винесено 303 рішення, а також ухвалено 61 заочне рішення.

            Заяв про видачу судового наказу, надійшло в провадження суду 36, що на 18 заяв більше в порівнянні з минулим звітним періодом (у відсотковому співвідношенні на 50%). Судом винесено 29 судових накази. Із них по 22 судовим наказам підлягають стягненню грошові кошти на суму 77728 грн. Було відмовлено у видачі судового наказу по одній заяві.

У 2021 році в провадженні Великоолександрівського районного суду Херсонської області перебувало 9 справ за адміністративними позовами, із них 8 надійшло у звітному періоді. По даній категорії середньорічне надходження на відміну від 2020 року не змінилось, але загальна кількість проваджень збільшилась на одну справу, тобто на 11,11%. Всього розглянуто 8 справ, з них із задоволенням позову винесено 6 рішень. Залишок нерозглянутих становить 1 справа.

За 2021 рік у проваджені Великоолександрівського районного суду Херсонської області перебувало 804 справ про адміністративні правопорушення. Надійшло у звітному періоді 785 справ, що на 136 (14,77%) менше ніж за попередній рік. Розглянуто справ з винесенням постанови про накладення адміністративного стягнення відносно 725 особи. Залишок нерозглянутих складає 45 справ.

34 справ про адміністративні правопорушення повернуто для належного оформлення і це на 44 справ менше ніж у 2020 році. Закрито провадження відносно 160 осіб.

Причинами відкладення розгляду справ кримінального провадження можна зазначити такі:

  • Відкладення у зв’язку з неявкою потерпілих, свідків або навіть усіх сторін по справі. У таких випадках справа може бути відкладена на строк від одного дня до двох тижнів.
  • Зафіксовані непоодинокі випадки подання адвокатами та представниками по справах заяв та клопотань про відкладення розгляду справ, у зв’язку з участю в засіданнях інших судових установ. Суду доводилось задовольняти такі клопотання, відкладаючи судові засідання.
  • Траплялися випадки, коли розгляд справ відкладали у зв'язку з хворобою обвинуваченого (COVID-19), який утримується під вартою, і таким чином, неможливістю його доставки до суду.
  • Зупинення провадження у зв’язку з призначенням експертизи. За таких обставин розгляд справи може бути зупинено на строк від одного до кількох місяців.

Серед причин відкладення розгляду справ цивільного та адміністративного провадження можна зазначити такі:

  • Відкладення у зв’язку з неявкою позивача, відповідача, третьої особи, свідків або навіть усіх сторін по справі. У такому випадку справа може бути відкладена на строк від одного дня до двох тижнів.
  • Надходження клопотань від адвокатів, юристів та представників по справах про відкладення розгляду у зв’язку з участю в засіданнях інших судових установ.
  • Зупинення провадження у зв’язку з призначенням експертизи. За таких обставин розгляд справи може бути зупинено на строк від одного до кількох місяців.

Проведений огляд даних судової статистики свідчить про досить неоднорідні зміни у динаміці надходження та розгляду справ за 2021 рік у порівняні з 2020 роком. По категорії кримінальних справ, ми бачимо зміни в напрямку зменшення надходження справ і, особливо, матеріалів (клопотання, скарги, заяви під час досудового розслідування). Натомість, у категорії цивільних справ, ми бачимо зміни в напрямку збільшення надходження справ і матеріалів, а в наказному провадженні навіть удвічі. Категорія адміністративних справ не демонструє собою суттєвих змін у будь-яку сторону, за винятком однієї справи, яка була у залишку з минулого року. Отже, у 2021 році склався своєрідний баланс: при зменшенні надходження кримінальних матеріалів, збільшилось надходження цивільних справ і матеріалів наказного провадження.

Що стосується справ про адміністративні правопорушення, то у порівнянні з 2020 роком надходження матеріалів зменшилось лише на 14,77%. Однак, у порівнянні з 2019 роком, це все одно більше на 3,30%. Таке порівняння з 2019 та 2020 роками дає нам підстави зробити висновки про те, що тенденцій до щорічного зменшення надходження справ і матеріалів, а відповідно і зменшення навантаження, не спостерігається.

Карантинні обмеження, на відміну від попереднього 2020 року, не змогли суттєво вплинути на оперативність та кількість розглянутих справ.

Однак, як і у попередньому періоді, у 2021 році зміни в законодавстві України відбувались доволі часто, що, у свою чергу, дещо хаотично вплинуло на динаміку розгляду справ. Зокрема, найвагомішими чинниками, що вплинули на показники судової статистики у порівнянні із попереднім періодом, можна зазначити зміни, внесені до Кримінального процесуального кодексу України. При цьому, суспільні перетворення в країні у 2021 році внесли своєрідні корективи і, таким чином, цивільне судочинство частково заповнило собою порожнини, які склались внаслідок зменшення навантаження у кримінальному судочинстві. Це є одним із прикладів того, що суд є своєрідною саморегулюючою системою, в якій всі елементи пов'язані між собою, та яка здатна взаємодіяти з суспільством і державою без погіршення якості розгляду справ.