flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

09 вересня відбулася робоча зустріч

10 вересня 2020, 14:12

09 вересня, в приміщенні Великоолександрівського районного суду, відбулася робоча зустріч за участю  начальниці бюро правової допомоги Ольги Соколенко, начальниці районного сектору пробації Вікторії Мовчан, судді Володимира Коваля, судді Олександра Сікори, а також в.о.начальника слідчого відділення поліції Олексія Мальчикова.

Метою робочої зустрічі було обговорення порядку реалізації, принципів відновного правосуддя, заходів, успішних кейсів, а також застосування на практиці досудової доповіді.

Юристка системи БПД - Ольга Соколенко, розкрила механізм та умови застосування програми відновлення для неповнолітніх, які вчинили вперше кримінальний проступок або нетяжкий злочин. Повідала присутнім про врахування балансу інтересів потерпілої особи та правопорушника, роль адвоката, психолога та медіатора у врегулюванні конфлікту між сторонами.

Відновне правосуддя – це процес, за допомогою якого сторони-учасники, конкретного злочину, спільно взаємодіють і передбачають можливі наслідки" Тоні Маршал 1991 р.

З 2019 року в Україні пілотний проект "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення" починає поступово входити у досудове розслідування.

Після цього, начальниця сектору пробації Вікторія Мовчан розкрила питання "Досудова доповідь у кримінальному провадженні: практика застосування та перешкоди під час її складання". Зауважила, що забезпечення суду інформацією, яка характеризує обвинуваченого, відіграє свою роль у запровадженні інституту відновного правосуддя, як альтернативного шляху для неповнолітніх, і допомагає відновленню їх соціальних зв'язків із суспільством.

Напикінці зустрічі, Ольга Соколенко представила до показу проморолик про проект "Впровадження відновного правосуддя в Україні".

Всі учасники заходу отримали інформаційні матеріали з викладом юридичних підстав та наслідків проходження програми відновлення в Україні, успішних практик.