flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набули чинності зміни до цивільного процесуального кодексу, кодексу адміністративного судочинства

11 лютого 2020, 15:38

8 лютого 2020 року набув чинності Закон № 460-ІХ, яким внесено низку змін до Господарського процесуального, Цивільного процесуального кодексів, Кодексу адміністративного судочинства щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ.

Прес-службою Великоолександрівського районного суду підготовано стислий огляд змін, які можуть бути застосованими під час розгляду справ.

У Цивільному процесуальному кодексі, зокрема, розширено перелік малозначних справ, що підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження. Як і у господарському процесі, змінився порядок розгляду відводу складу суду. Крім того, передбачено зміни до положень щодо заходів забезпечення позову. Подання заяви, скарги чи клопотання відтепер повинне підтверджуватися доказами. Зміни торкнулись і оскарження ухвал та залучення третіх осіб до апеляційного розгляду. Змінено також положення щодо відкриття касаційного провадження у справі, відмови у відкритті касаційного провадження.

У Кодексі адміністративного судочинства розширено виключну підсудність адміністративних судів. Змінено положення щодо відводу суддів (такі самі, як і у ЦПК, ГПК). Оновлено положення щодо забезпечення позову. Як і у цивільному судочинстві, з'являється обов'язок підтвердження надсилання заяви, клопотання, скарги. Зміни щодо залучення третіх осіб до апеляційного розгляду тотожні змінам у ЦПК. Доповнено підстави, коли суд касаційної інстанції закриває касаційне провадження. Розширено перелік підстав для скасування судових рішень з направленням справи для продовження розгляду або на новий розгляд.

Прес-служба суду