flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ставки судового збору з і січня 2020 року зміняться

24 грудня 2019, 17:45

До уваги громадян та відвідувачів суду!

Прес-служба Великоолександрівського районного суду Херсонської області повідомляє, що з 1 січня 2020 року збільшуються ставки судового збору, що пов’язано зі зміною в Україні кожного нового року, розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Про це ідеться у повідомленні відділу аналітично-статистичної роботи Сьомого апеляційного адміністративного суду.

У частині 1 статті 1 Закону “Про судовий збір” дано визначено поняття судового збору. Судовий збір – це збір, який стягуваний на усій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених чинним Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Судові витрати – це передбачені законом витрати (грошові кошти) сторін, інших осіб, що беруть участь у справі, понесені ними у зв’язку з розглядом справи і рішенням, а у випадках звільнення від сплати цих людей – це витрати держави, яку воно несе у зв’язку з рішенням конкретної справи.

З січня 2020 року розмір судового збору визначається залежно від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлюється на 1 січня календарного року. Відповідно до ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України»  на 1 січня 2020 прийнято прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 2102 гривні.

Статтею 4 Закону України “Про судовий збір” встановлено розміри ставок судового збору. Судовий збір стягується у відповідному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого Законом на 1 січня календарного року, у якому відповідна заява або скарга подається до суду, – у процентному співвідношенні до ціни позову і фіксованому розмірі.

Також хочемо нагадати про калькулятор судового збору. Щоб скористатись ним, перейдіть на відповідну сторінку Великоолександрівського районного суду за цим посиланням:

https://vo.ks.court.gov.ua/sud2104/gromadyanam/zbir/

Потім на екрані з’являється онлайн-таблиця ставок судового збору. Для того, щоб розрахувати суму збору, необхідно вибрати відповідний вам варіант з таблиці (наприклад, за поданням до суду позовної заяви майнового характеру). Після цього з’явиться віконце з пропозицією ввести суму позову для розрахунку відповідної суми судового збору. Для формування онлайн квитанції треба ввести такі відомості: ПІБ, адресу, ідентифікаційний номер платника податків і дату платежу. Платіжні реквізити і необхідна сума для перерахування судового збору будуть сформовані автоматично.

Прес-служба суду