flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників судових проваджень! 05 жовтня набирає чинності Положення про порядок функціонування окремих підсистем ЄСІТС

04 жовтня 2021, 10:33

05 жовтня 2021 року набирає чинності Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Положення передбачає особливості функціонування підсистем, які мають на меті зробити комунікації між учасниками судових процесів і судами більш простими, зручними та доступними:

  • «Електронний кабінет» – захищений вебсервіс, який забезпечує процедуру реєстрації користувачів в ЄСІТС, а також подальшу їх автентифікацію для доступу до підсистем (модулів) ЄСІТС.
  • «Електронний суд» – підсистема забезпечує можливість користувачам створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, інших органів та установ у системі правосуддя, а також отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів чи інші документи.
  • Відеоконференцзв’язок – забезпечує можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів; або у приміщенні іншого суду за допомогою технічних засобів суду.

Нагадаємо, що у травні нинішнього року набрав чинності Закон України № 1416-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи».

Відповідно до цього Закону створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи здійснюється поетапно. Окремі підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи («Електронний кабінет», «Електронний суд» та відеоконференцзв’язок) починають функціонувати з 05 жовтня 2021 року.

Відповідні зміни також було внесено до Кодексу адміністративного судочинства України, Господарського процесуального кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України.

Увага! Якщо Ви подаєте до суду процесуальні документи в електронній формі, то їх слід подавати з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).                                                                                                                                                                   

З повним текстом Положення можна ознайомитись за посиланням https://hcj.gov.ua/page/yesits