flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Депутати почали відбір до Конституційного суду

11 жовтня 2017, 11:33

Верховна Рада оголосила початок конкурсу для відбору кандидатур на посади суддів Конституційного Суду України. Розпочато прийом пропозицій депутатських фракцій (депутатських груп) стосовно кандидатів на посади суддів.

На сьогодні вакантними є 2 посади судді Конституційного Суду України, призначення на які здійснює Верховна Рада.

Підготовкою питання щодо розгляду на конкурсних засадах кандидатур на посаду судді КСУ здійснює Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя.

Депутатська фракція (депутатська група) може запропонувати по одному кандидату на кожну вакантну посаду. Свого кандидата може запропонувати група позафракційних народних депутатів, якщо їх не менше, ніж у найменшій депутатській групі.

Кожна депутатська фракція (депутатська група), група позафракційних депутатів може подати пропозицію щодо кандидата на посаду судді КСУ разом із його заявою про намір обійняти пост судді та необхідними документами протягом 30 календарних днів з дня оголошення про початок прийому пропозицій.

До заяви додаються: автобіографія; проект, у якому викладаються мотиви наміру стати суддею; копія документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України; документи, що підтверджують стаж професійної діяльності у сфері права; право особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, декларація родинних зв'язків судді та декларація доброчесності судді; копія диплома про вищу юридичну освіту (з додатками), здобуту в Україні, та/або копії документів про вищу юридичну освіту, здобуту за кордоном, разом із копіями документів, що підтверджують їх визнання в Україні, а також копії документів про наукову ступінь, вчене звання; письмова згода на обробку персональних даних та оприлюднення копій; заява про проведення люстраційної перевірки або висновок щодо неї; письмова згода на проведення спеціальної перевірки відповідно до закону; інші документи, передбачені Законом «Про запобігання корупції» для проведення спеціальної перевірки.

Пропозиції депутатів разом із заявою особи, яка має намір обійняти пост судді КСУ, та зазначеними документами приймаються Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя через Апарат ВР з 9 жовтня 2017 р. по 7 листопада 2017 р. включно. Документи, які подано до Апарату ВР після 7 листопада, Комітет не розглядатиме.

Нагадаємо, Президент утворив комісію з відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України.

Згідно з новим Законом про КСУ до складу Суду входять 18 суддів, по 6 із яких призначають Президент, Верховна Рада та з'їзд суддів України. Діючі судді продовжують працювати, але мають право на відставку.

на основі матеріалів ЛІГА: ЗАКОН