flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НАБУ закликає президента ветувати зміни до КПК

05 жовтня 2017, 14:33

У НАБУ звернули увагу, що законопроект № 6232 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», що передбачає з-поміж іншого внесення змін до Кримінального процесуального кодексу, містить низку протиріч, які в разі набуття чинності можуть паралізувати роботу органів досудового розслідування.

Найбільше занепокоєння викликає поправка до ст. 219 КПК України, якою передбачено обмеження строків досудового розслідування тяжких злочинів до 6 місяців із моменту внесення відомостей у ЄРДР, з можливістю продовження розслідування за рішенням суду ще на півроку.

НАБУ підкреслило, що розкриття й розслідування складних корупційних схем у такі стислі строки неможливе.

Інший ризик нових норм КПК - закриття в судовому порядку проваджень, у яких строки досудового розслідування перевищують шість місяців, за ініціативою самих фігурантів поточних розслідувань. У запропонованих до КПК змінах немає перехідних положень, які виводили би з-під дії Кодексу поточні справи, де нікому не оголошено про підозру.

Також антикорупційне бюро звертає увагу на низку інших спірних змін і закликає Президента України не допустити блокування роботи органів досудового розслідування, ветувавши суперечливі зміни до КПК.

на основі матеріалів ЛІГА: ЗАКОН