flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОВІДОМИТИ ПРО КОРУПЦІОНЕРА МОЖНА БУДЕ ТЕЛЕФОНОМ

16 серпня 2017, 09:39

ОРГАНИ ВЛАДИ СТВОРЯТЬ СПЕЦІАЛЬНІ ЛІНІЇ ДЛЯ ВИКРИТТЯ СПІВРОБІТНИКІВ-КОРУПЦІОНЕРІВ
Про корупцію в органах влади та місцевого самоврядування можна буде повідомити спеціальними телефонними лініями, поштою, через веб-сайт або під час особистого прийому.

Отримане повідомлення про корупцію має бути зареєстровано, після чого уповноважений співробітник проводить перевірку викладеної в ньому інформації. При цьому анонімне повідомлення зобов'язані перевірити протягом 15 днів. Граничний строк перевірки для підписаного повідомлення не встановлено.

У разі підтвердження викладеної в повідомленні інформації керівник відповідного органу повинен вжити заходів щодо припинення виявленого порушення, усунення його наслідків і притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності. У випадку виявлення ознак кримінального або адміністративного правопорушення керівник також інформує спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції.

Окрім того, в органах влади та місцевого самоврядування мають бути розроблені внутрішні документи, які регулюють механізм обробки повідомлень про корупцію співробітників. При цьому інформація про те, хто може подати повідомлення, якими каналами, хто його оброблятиме та яких результатів можна очікувати, має бути розміщена на видному місці та бути доступною для всіх.

Також органам влади та місцевого самоврядування рекомендовано проводити роз'яснювальну роботу, спрямовану на запобігання корупції серед співробітників, і пояснювати те, що викривачам корупціонерів не загрожуватиме звільнення чи будь-які санкції за повідомлення про хабарництво в колективі.

Методичні рекомендації щодо організації роботи з повідомленнями про корупцію, внесеними викривачами, затверджено рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 6 липня 2017 року № 286.